Daniel Patrick Welch - click to return to home page


    English versions 
Arabic versions - Saudi Arabia Catalan versions Croatian versions Czech versions Danish versions Nederlandse versies Finnish versions Versions Françaises Galician versions German versions Greek versions Indonesian articles Le versioni Italiane Japanese versions Urdu versions - Pakistan Polish versions Portuguese articles Romanian versions Russian versions Serbian articles Las versiones Espańolas Ukrainian versions Turkish versions

 

 

 

Hugo Chavez Frias, Odihnească-se în Putere!
Eres de los muertos que nunca mueren!
 

(3/13)

Nu există cuvinte prea mari pentru ceea ce a însemnat și încă înseamnă acest om pentru sudul global și pentru toți cei care luptă pentru un drum mai drept pentru omenire. Aproape că nu îmi pot exprima tristețea în cuvinte. Ceva din mine mă îndeamnă să mă ghemuiesc într-un colț și să sufăr. Pe de altă parte, cred că este absolut vital să găsesc cuvintele, să le mențin în mișcare, repetându-le iar și iar. Viva Comandante Chavez! Viva la revolucion! Viva el socialismo bolivriano!!

Acesta este un moment de teamă și vulnerabilitate pentru poporul venezuelean și pentru toți cei care luptă împotriva agresiunilor imperialiste. Forțele reacționare conduse de Statele Unite au încercat deja să dea o lovitură împotriva lui Chavez nu o dată, și nu mă îndoiesc că pun ceva la cale chiar în acest moment. Le surâde perspectiva de a doborî unul din principalele simboluri ale rezistenței, iar toți cei care cred în respingerea forțelor imperialiste trebuie să fie în alertă maximă.

Nu este nici paranoia, nici retorică. Chiar dacă a fost un caz real de cancer, m-aș mira ca acești ticăloși să nu fi avut vreun amestec. Încercările lor mișelești în cazul lui Fidel depășesc limita credulității, dar sunt bine documentate. Oricum, nu uitați, vigilență maximă... Ridicați scuturile, fraților! Urmează să fim supuși unui tsunami virtual de rahat în presa americană, ca parte a unei campanii previzibile și îndelung pregătite pentru destabilizarea Venezuelei și subminarea revoluției populare. NU VĂ LĂ LĂSAȚI PĂCĂLIȚI!! Americanii, care de obicei dorm buștean, se grăbesc mult prea tare să accepte mizeriile pe care le scuipă guvernul nostru în timp ce instigă la lovituri de stat și agitație în întreaga emisferă și în întreaga lume. Guatemala, Honduras, Nicaragua, Columbia, Panama, Haiti, Republica Dominicană, Chile... lista este nesfârșită... aproape că nu există țară în care guvernul SUA să nu fi încercat să se amestece pentru atingerea scopurilor sale imperialiste -- INDIFERENT CINE ESTE LA CASA ALBĂ, din ce rasă, partid, sau așa-zisă „filosofie”.  Așa funcționează această mașinărie -- țineți ochii, mintea și inima deschise.

De fapt, chiar și atunci când așa-zisa „stângă” este la putere (oricât ar părea de ridicolă această noțiune pentru cei atenți), forțele reacționare încearcă să strecoare câte o mică victorie, la adăpostul întunericului. Atacul lui Obama la adresa securității sociale și prostiile sale legate de „austeritate” sunt un exemplu perfect. Toate soluțiile propuse sunt visul erotic al dreptei, și ar fi de neconceput fără sprijinul democraților.

La scară globală, lucrurile stau și mai rău. Criminalitatea guvernului SUA față de națiunile suverane din aceeași emisferă este de necontestat și nu mai putem poza în băieții cei buni, cu toate medaliile din lume. Guvernul SUA și forțele pe care le reprezintă s-au situat, pur și simplu, tragic și sistematic de partea cea mai proastă a baricadei cu fiecare ocazie.

Acum este timpul să acutizăm și să strigăm cu voce tare aceste diferențe dintre „noi” și „ei”. Imperialismul, capitalismul, Puterile Absolute -- cum doriți să le numiți -- prosperă prin îndemnarea la falsă „unitate” în timp ce seamănă discordie în orice problemă, de orice importanță. Acum este momentul unității și solidarității pentru cei care încă luptă împotriva imperiului, atât în această emisferă, cât și în întreaga lume. Mașinăriile militare SUA și NATO cuprind întreg globul ca o caracatiță vicleană, iar toți cei care se opun dominației globale vor fi zdrobiți. Asta înseamnă ucidere, dacă e necesar, dar și demonizare, comploturi, atacuri, manipulări, intimidări și amenințări până se obține supunerea.  Cei care nu înțeleg acest lucru se situează în opoziție cu larga majoritate a populației lumii, pentru care chiar există și o lume reală dincolo de balonul de săpun al rețelelor de socializare plin cu pupincuriști corporatiști în care trăiesc și dorm americanii -- mai ales dorm.

Recolonizarea Africii, distrugerea planificată și brutală a Libiei, finanțarea, înarmarea, pregătirea și acoperirea unor așa-ziși asasini islamiști, toate acestea dezvăluie un cinism și o aroganță care este revoltător de familiară celor mai mulți cetățeni din această emisferă, dincolo de granițele SUA. Este clar ca lumina zilei că trecutul se repetă iar și iar, de data aceasta cu antiterorismul față de islamiști în loc de marxiști în povestea reacționarilor;  bineînțeles, în afară de cazul în care e vorba de ai noștri ticăloși.

Vor mai fi multe lupte, multe opriri ale acestui tren, multe lecții de învățat, de uitat, de ignorat și de ținut minte. Dar este important ca furia și disperarea pe care le simțim să fie exprimate în toată puterea lor. Sloganurile sunt foarte bune când avem sufletul încărcat; adesea sunt tot ceea ce putem încropi.  Așa că ascultați: SUA, ia-ți mâinile criminale și pline de sânge de pe Venezuela și ține-ți asasinii și spionii departe de sudul global! ACESTA este testul, oameni buni... de care parte a luptei globale sunteți?

Continuați să mărșăluiți, să loviți, să luptați, să vorbiți, să convingeți, să apărați, să sprijiniți -- este de o importanță capitală în acest moment! Ni un paso atras, nisiquiera para coger impulse! Te queremos, Comandante Chavez! Eres de los muertos que nunca mueren. PLÂNGEȚI PE CEI MORȚI, dar LUPTAȚI CU ÎNDÂRJIRE PENTRU CEI VII!! 

© 2003 Daniel Patrick Welch. Dreptul de republicare acordat.
2003 Traducere de Florin Ular

^  Top  ^


Alaturi de sotia sa, Julia Nambalirwa-Lugudde, Welch traieste si scrie in Salem, Massachusetts, SUA. Impreuna, ei administreaza The Greenhouse School. A fost difuzat la radio [interviu disponibil aici]. Articole mai vechi, si traduceri sunt disponibile la danielpwelch.com. Adaugati linkul dumneavoastra la noi.