Daniel Patrick Welch - click to return to home page


    English versions 
Arabic versions - Saudi Arabia Catalan versions Croatian versions Czech versions Danish versions Nederlandse versies Finnish versions Versions FranÁaises Galician versions German versions Greek versions Indonesian articles Le versioni Italiane Japanese versions Urdu versions - Pakistan Polish versions Portuguese articles Romanian versions Russian versions Serbian articles Las versiones EspaŮolas Ukrainian versions Turkish versions

 

 

 

Bezetting: ons geschenk aan de wereld

Of, Hoe Amerika de Dalende Dollar Echt Kan Uitbuiten

(6/03)

Als schrijver weet ik nooit echt waar de conversaties in mijn hoofd ophouden en het papier begint. Daarnaast heeft het Internet van het schrijven een grote conversatie gemaakt, net als hip hop, waar schrijvers opscheppen en elkaars spul stelen, constant aan hun eigen teksten knutselen en ze op smaak brengen. Misschien is het slechts een slappe introductie, of een manier om het opstrijken van de eer te verontschuldigen. Hey-het is niet alsof ik voor de New York Times werk of zo. In ieder geval heeft een artikel dat ik heb gelezen me aan het denken gezet. Eigenlijk was het niet echt het artikel, maar meer de conversatie die ervoor zorgde dat iemand mij het artikel toestuurde. Nu ik eraan denk was het niet echt die conversatie, maar een andere die ik me herinner van... ach ja, je snapt het wel. Zoals ik al zei, ik weet nooit echt zeker waar een ding begint en het andere begint.

Op het Internet ben ik echter vrij zoveel synergie als ik maar wil te promoten door de kracht van hotlinks. Het uittreksel dat ik heb gelezen [hier] is geschreven door de Egyptische schrijver Samir Amin, waarschijnlijk onbekend bij de meeste Amerikanen. Het uittreksel leidde me naar zijn originele artikel [The American Ideology], dat me aan het denken heeft gezet... of, zoals ik al zei, mijn gedachtentrein heeft laten doorsuizen.

Ik dacht aan de dalende dollar en hoe dit allemaal geweldig gaat worden voor de Amerikaanse exporten-of hoe het zou zijn als die er waren. Ok, je hebt me weer betrapt-ik dacht eigenlijk aan de weigering of onbekwaamheid van de Amerikanen om de cowboymythologie af te breken. Maar als je erover nadenkt is dit eigenlijk wel de meest Amerikaanse van alle exporten, van films naar mode naar werelddominatie. Zie je? Ik wist wel dat ik je ertoe zou krijgen om bij me aan te sluiten. Blijf nog even bij me. Het zijn niet enkel de Amerikanen: zelfs het merendeel van de wereld gebruikt nog steeds het hele cowboygebeuren om te verwijzen naar macho lichaamshoudingen, schouderslaan, het hele broederschapscontinuum. Maar dat is natuurlijk fundamenteel gezien niet het kritieke probleem, zoals Amin welbespraakt naar voren brengt. De logische anti-helden voor de cowboymythen zijn niet de vogelvrijverklaarden, de boeren, de Wet...etc-maar natuurlijk de Indianen. Net als met de wrakstukken van de slavernij is de misplaatsing en uitbuiting van de inheemse bevolking het centrum van de Amerikaanse ontwikkeling. Het Amerikaanse "experiment" zou niet kunnen bestaan als de Europese invasie, verovering, "nederzetting" en volkenmoord van de eigenlijke inwoners van het Amerikaanse continent er niet waren geweest. Hier zou Amin eigenlijk zover gaan om dit "algemene bekendheid" te noemen.

Het deel dat bijna altijd ontbreekt is hoe deze Europese kolonisten verwoest waren door de ervaring, in monsters veranderden die zelfs de Nazis er onschuldig lieten uitzien. Het scheefbuigen van dit bewustzijn en de vergiftigende blindheid die dit noodzakelijk maakt, heeft het Amerikaanse perspektief voor altijd beÔnvloed. Door de ziekste elementen van deze eigenlijke misdaad te negeren/rationaliseren/"begrijpen"/afwimpelen zijn de erfgenamen van dit virus gedoemd de voor de hand liggende historische parallellen in hun kielzog voor altijd verkeerd te begrijpen en te beoordelen. 

Of je het nu leuk vindt of niet, we zitten vast aan het kijken van herhalingen van dezelfde saaie film, maar we zijn machteloos de zender te veranderen. Dus waarom niet gewoon toegeven, als Amerikaan zijnde, dat we nog steeds goed in iets zijn en nog steeds een paar fraai gemaakte exporten aan de wereld te bieden hebben. George Carlin had een geweldig stuk na de eerste Golfoorlog over waar Amerika goed in is, maar hij stopte voornamelijk bij "grote gaten in andermans landen maken". Natuurlijk, de Britten kunnen jammeren over hoe zij het als eerste en beste gedaan hebben, maar de Yanks hebben tussendoor ook een paar zelfgemaakte foefjes bedacht. Trouwens hebben de Engelsen het meeste van hun spul van Rome en Griekenland en Genghis Khan of wie dan ook gestolen, zodat de Amerikanen ook hun unieke variant kunnen opeisen. Alle kolonisten-/kolonisatiebewegingen delen tenminste een aantal fundamentele aspecten van deze misselijkmakende en doorzichtige zelfdienende mythologie. Landrovers en de gemilitariseerde uitposten die hen beschermen worden op een voetsuk geplaatst als zijnde "pioniers", nobele aventuriers die ontberingen doorstaan en vluchten van religieuze achtervolging om te koloniseren (hiermee natuurlijk bedoelend de barbaarse inwoners te "temmen") en te veroveren. Het land is steeds een "leeg" land, een "maagdelijk land", waar menselijk overleven in twijfel wordt getrokken-tegen de elementen en tegen alle verwachtingen in-als de ongelooflijke moed en volharding van deze geharde zielen er niet zou zijn die even onveranderlijk de een of andere versie van het Europese/Amerikaanse "manifestatienoodlot" vervullen: moord als uitzendwerk voor god, vermoed ik.

Bijna belachelijkerwijs (maar niet helemaal vanwege al het bloed) geeft niemand die echt belangrijk is ooit commentaar op de ironie dat het ernaar uitziet dat de mensen die zijn verplaatst het best wel goed hebben overleeft (zijn blanke mensen zo breekbaar na al die Europese winters?), of dat de "elementen" waartegen zij moeten worden beschermd, vaker wel dan niet, de imheemse mensen zelf zijn die ze net hebben verplaatst. De slachtoffers van de volkenmoord zijn, alweer met zulke onveranderlijkheid dat het saai wordt, gedemoniseerd door de tactieken waar zij hun toevlucht tot nemen in de a-symetrische oorlogvoering tegen het gigantisch superieure leger van de veroveraar Sta Stil en Word Beschoten is de Regel van de Heer, welke de Goddelijken opdringen (alweer zonder ironie) aan de slachtoffers waarvan zij (in elk geval) weigeren toe te geven dat die zelfs dezelfde menselijkheid hebben, laat staan "Heren" zijn.

Dit mag dan misschien weerzinwekkend genoeg zijn, behalve dat het in een bijna sadistische verdraaiing van het mes (of van de waarheid), net zo vaak wel als niet een regelrechte leugen is. Het waren bijvoorbeeld de Europese veroveraars die het scalperen hebben uitgevonden, en niet de Indianen die er de schuld van hebben gekregen. En de legers van de blanke "kolonisten" ("pioniers", "verkenners"-je kunt ze noemen wat je wilt, aangezien bijna alle muggenzifters dood zijn) behoorden tot de eerste leveranciers van massavernietigingswapens. Hun pokkendekens brachten schande toe aan de Verspeider van Anthrax-misschien had Colin Powell er eentje naar de V.N. moeten meebrengen in plaats van zijn belachelijk kleine buisje. 
Maar pokken zijn onnauwkeurig-de voorkeursmethode van de veroveraars is, nadat zij zijn gedwongen toe te geven dat er op het "lege land" natuurlijk wel degelijk mensen zijn, deze samen te drijven in getto's, reservaten, thuislanden, enclaves (hier breidt het woordenboek zich weer uit, zoals woorden voor sneeuw in het Inuit of zo.) Dan verhongeren ze natuurlijk, hun toegang tot levensreddende middelen ontzegd of tenminste in de macht van hun veroveraars Als je gelukkig genoeg bent de loterij van de veroveraars te winnen, kun je een Tutsi of Mulatto kaste krijgen om het meeste vuile werk te doen.

Dus luister wereld: met een paar simpele lessen kun je naar hartenslust veroveren en bezetten (controleer dit wel even met ons-we zouden het niet leuk vinden om jou ook te moeten binnenvallen...) Wanneer het laatste het geval is-laten we het de Uitbestedingsmodule noemen-kun je achterover gaan zitten en afkeurend tokken wanneer je plan precies zo werkt als het moet, je hoofd schudden en krokodillentranen huilen over hoe deze barbaren gewoon niet met moorden kunnen ophouden. Als bonus mag je je iedere keer weer bezighouden met erger wordende wreedheid, terwijl je de hele tijd eer opstrijkt voor het "bewaren van de vrede". [Hint: installeer altijd eh-, ik bedoel "verkies" wanneer strikt noodzakelijk-de meest bekrompen, wreedste en corrupste elementen om het punt dat je onvermijdbaar moet maken te ondersteunen (en krik zo de voordelen op die je onveranderlijk zult oogsten).

Het voorgaande geval ziet er lastiger uit, maar goede geschiedenisstudenten zouden niet teveel problemen moeten hebben het patroon na te maken. Geen zorgen-de thuislandbenadering zal velen van hen laten verhongeren, waardoor het voordeel dat deze lastige geboortecijfers altijd lijken te verlenen aan degenen die onverklaarbaar in "lege landen" leven die door verovering zijn ingenomen wordt verzwakt. En over energy gesproken! Er is hier ook een groot voordeel-maar doe het goed anders ziet het er grotesk uit: naderhand, wanneer de meesten van hen dood zijn, kun je zelfs geld verdienen door de hokken waar sommigen nog in leven door toeristen te laten bezoeken, al wijzend en tokkend met nog meer schijnverdriet over hoe ze niet voor zichzelf zorgen-en hoe ze daarom baat hebben bij jouw "goedaardige" bezetting.

Sommige foefjes zijn zo opvallend dat ze bijna niet aangewezen hoeven te worden. Maar wat maakt het ook uit: vergeet de verdragen niet! Onthoud dat een van je meest effectieve Grote Leugens is dat je beschaafd tegen de inboorlingen bent. Westelijk recht is altijd superieur aan wat voor kralen en snuisterijen zij ook gebruikten voordat jij hun lege land in handen nam, dus maak er wijselijk gebruik van. En dit is des te beter omdat dit ook nog eens hun gedachtengang doorelkaar haalt. Na het luidelijk verklaren van het feit dat je hen leert zich te gedragen, moet je ervoor zorgen dat ze verdragen ondertekenen die je niet van plan bent na te komen. 

Want tenslotte ben jij al bekend met de Rechtstaat: zoals de partijgenoten van Orwell die kunnen beslissen wanneer ze de regels breken, ben jij al te beschaafd om dezelfde training nodig te hebben die je de inboorlingen met behulp van God bijbrengt. In feite, hoe duidelijker het is dat je je nooit aan een verdrag zult houden, des te enthousiaster je moet zijn bij het ondertekenen ervan. Welk paradigma je ook kiest (Rechtstaat, iets dat "Democratie" wordt genoemd wat de voorkeur heeft bij de leden van jouw binnenvallende groep-of gewoon blanke landbeherende mannen, de Vrije Markt...wat dan ook), doe altijd alsof het een edelmoedige zaak is waarvoor jouw "pioniers" zoveel hebben opgeofferd-je kunt er zelfs een strikje opdoen en het een cadeau noemen.

Voor welke reden dan ook is racisme niet alleen ongelooflijk nuttig maar verplicht. Melanine is net als anti-olie: hoe meer je ervan hebt, des te minder je waard bent. Helaas, ook net als olie, is het geen veelvoorkomende handelswaar. Door deze beredenering is het volledig logisch dat de Ieren symbolisch zwart werden gemaakt, omgedoopt tot de "Negers van Europa", hoewel ze misschien wel de Blankste Mensen op deze aarde zijn. West-Afrikanen melden dat ze soms in Groot BritanniŽ "Gerookte Ieren" worden genoemd, wat naar mijn vermoeden twee vogels in een klap slaat. Racistische schoonfamilie binnen mijn eigen familie verwezen naar een Ierse Katholieke als zijnde een "binnenstebuitengekeerde neger" en het was zelfs niet eens tot na de Emancipatie (toen blanke mensen nodig waren om al deze nieuwe inwoners te neutraliseren) dat Ieren niet meer als "niet-blank" werden ondergebracht in het volkstellingsysteem in de V.S.

Maar ik dwaal af-of niet? Maakt niet uit. Of van nature donker of niet, wees er zeker van dat je de corrupste inheemse leiders aanmoedingt de wreedheid van de binnenvallende strijdmachten een masker voor te houden. Op zijn sterfbed zou rassenscheider George Wallace Jesse Jackson naar zijn bed hebben geroepen. Zijn gereformeerde populistische agenda misschien niet langer ziende als zijnde te ver van die van Jackson (of misschien slechts een berouwvolle zondenaar die probeerde de hemel in te komen... wie weet?), adviseerde hij de geestelijke om de boodschap niet te moeilijk te maken: "Houd het gras kort, zodat de geit erbij kan". 

Het is goed advies. Concentreer je altijd (en alleen maar, wanneer mogelijk) op de kleine details, de wandaden van degenen die jouw thuisland beheren, het laatste schandaal. Hier zijn Amerikanen een beetje verloren, aangezien we het vaak hebben klaargespeeld om de wreedheid uit te besteden en het belachelijke resultaat te betreuren genaamd "burgeroorlog", "binnenethnische strijd", "zwart-op-zwart geweld" (deze laatste is een juweel. Ik ben nog steeds bitter over mijn mislukking om velen de humor van mijn eigen weeklacht te laten inzien over wat ik "wit-op-wit" geweld noemde in de Balkans...). Maar we kunnen improviseren: het belangrijkste is om hun aandacht niet te laten vestigen op (of het zelfs nooit te vermelden, als je het haalt) de onderliggen onrechtvaardigheid. Laat ze geen grote ideŽen krijgen-onthoud dat uitsluitend legitieme Grote IdeŽen jouw eigen zijn (zie Democratie enz. hierboven); anders komen er allerlei radicalen voor oproer tussen de inboorlingen zorgen.

In geval van nood kan dit nuttig zijn, maar onthoud dat het Amerikaanse foefje was om dit soort hulpmiddelen niet nodig te hebben, tenminste niet voorzover de originele Europese verovering. En natuurlijk is God de meesten van hen op dit moment aan het uitsorteren. De sporen van de slavernij zijn hiermee verbonden, maar zijn ingewikkelder. Als je om de een of andere reden niet genoeg mensen van de inheemse bevolking wilt vermoorden (dit is een steeds groter probleem aan het worden bij moderne imperialisten, aangezien de nieuwe vereisten normaalgesproken de binnenvallende strijdmachten ertoe dwingt te doen alsof er zoiets als een "menselijke" bezetting bestaat)-in ieder geval, als er teveel van hen overzijn, zou je dit eigenlijk tot je voordeel kunnen gebruiken. Benut, onderzoek, of verzin zelfs een actie van een derde partij-het zal jaren duren voordat ze erachter komen, zoals "Stakeknife" in Noord-Ierland-en je kunt altijd superioriteit opeisen door te vertrouwen op het feit dat de gewone troepen de kinderen zullen afschieten-hey, het is tenminste een echt leger, onderhevig aan de Rechtstaat-zelfs als jouw agenten achter de coulissen werken. Ik denk dat het belangrijk is om dit soort dingen nu op te schrijven, anders zullen ze in de geschiedenis verloren gaan.

Zoals de Nazi's slim genoeg waren met Schliemanns plundering van de Ouden te doen, of de Russen met de Hermitage-hey, als ik erover nadenk, waarom waren de Irakezen niet zo slim? Ik bedoel, sommige van die schatten kwamen zelfs van hun eigen land!). Ligt het alleen aan mij of is deze manier van denken op weg uitgestorven te raken? Ik dacht dat ik het allemaal maar op zou schrijven daar dit advies het einde van haar nuttige leven nadert. Miljoenen levens hangen ervan af dat dit het geval is. Ik weet dat ik Paul Simon al eerder heb geciteerd, maar ach, als de schoen past... die man zei het het beste: "Je kunt niet verwachten blij en en vol goede moed te zijn als je zover van huis bent..."

© 2003 Daniel Patrick Welch. Herdruk toegestaan. Vertaling van Maryke Jensen.

^  Top  ^


Welch woont en schrijft in Salem, Massachusetts, USA, met zijn vrouw, Julia Nambalirwa-Lugudde. Zij leiden samen The Greenhouse School. Oude artikelen zijn online beschikbaar: index op verzoek. Hij is op de radio te horen geweest [interview hier beschikbaar] en zijn rubrieken werden ook uitgezonden: degenen die er geÔnteresseerd in zijn deze audio-opnames nog eens uit te zenden kunnen contact opnemen met de auteur. Sommige rubrieken zijn beschikbaar in het Spaans of Frans en er wordt gewerkt aan meer vertalingen (alle hulp voor vertaalwerk in meer talen is welkom). Welch spreekt diverse talen en is beschikbaar voor opnames in het Frans, Duits, Russisch en Spaans, of voor telefooninterviews in de doeltaal. Zie danielpwelch.com