Daniel Patrick Welch - click to return to home page


    English versions 
Arabic versions - Saudi Arabia Catalan versions Croatian versions Czech versions Danish versions Nederlandse versies Finnish versions Versions Françaises Galician versions German versions Greek versions Indonesian articles Le versioni Italiane Japanese versions Urdu versions - Pakistan Polish versions Portuguese articles Romanian versions Russian versions Serbian articles Las versiones Españolas Ukrainian versions Turkish versions

 

 

 

Om at Gøre det Amerikanske Valg Anders And-agtigt

12/03

"Jeg er Ted Koppel, og heeeeer… er Natlinjen!" Amerikanere der husker denne linje, eller dens overdrivelse på Tv-programmet Lørdagsaften-Live er også gamle nok til at vide hvem Ted Koppel er, og hvorfor han kunne kede sig ved en debat med alt for lidt blod på gulvet. "Natlinjen" blev til under gidseltagningskrisen i Iran, som bedstefaderen til en hel række mindre succesrige kriser-der-blev-til-langlivede-shows-som-gør-det-ud-som-"seriøst-journalismen". Geraldo Rivera vilde gerne have gjort det samme ud af O.J. Simpson sagen, men, desværre, det kunne ikke lade sig gøre.

Koppel, til gengæld, lykkedes det udover sin vildeste fantasi, men hans Geraldo-agtige rødder dukkede frem fornyligt, da han viste sine rigeligt sensationalistiske tænder ved gæstelisten til demokraternes kandidatdebat i Durham, New Hampshire (hvor det første primærvalg finder sted). Overvej bare denne række hændelser: ugen før begivenheden skal Koppel have beklaget sig over at der kun burde have været inviteret seks kandidater til debatten. Hvordan kan du skabe konflikt på en sådan overfyldt scene? Konflikten er selvfølgeligt målet her-og har altid været det. Vågn op, Amerika. At mediet klynker over at skulle dække "useriøse" kandidater er klart det modsatte af sandheden. Det ligner til forveksling en Bush-pressemeddelelse.

Sandheden er at "alvorligt" er alt andet end hvad de ønsker at dække. Hvordan kan vi sælge sæbe, går ræsonnementet, udfra en indviklet diskussion om offentlig politik? Nej, vi skal have nogle albuer i sving, og flyvende spyt…ingen gidsler, desværre, men hvad kan man gøre? Og som alle ved, fra biblen til Terminator III, de nemmeste historier at sælge er dem som hurtigt kan koges ned til to antagonister. Det er sikkert, simpelt og til formlen: det er reglen.

Det det Disney-ejede fjernsynsnetværk ABC og Ted Koppel ikke kunne regne med var det Ted selv kaldte en "zinger" under debatten. Dennis Kucinich, og så andre, rev i Koppel over hans besættelsen med ideen om valgkampagnen som et hestevæddeløb. Koppel var klart pissesur og prøvede at dække over sin ærgrelse med en liberal dosis (tro mig om du vil, der var ingen ordspil tilsigtet) af sin egen arrogance. Da Carol Moseley-Braun optog Kucinichs angrebslinje, bemærkede Koppel hånligt: "Det er godt at jeg kan forene det Demokratiske Parti!" Jeg tror dog, at det han virkelig mente var, at han havde tabt tilskuerne, som brølede deres bifald til at kandidaterne tog mediet i skole. Det var faktisk Kucinichs modig stilling der vendte debatten og galvaniserede tilhørerne (og/eller partiet, afhængig af hvor megen vægt du vil lægge på Koppels beskrivelse).

Desværre, der er ingen gode dåd der går ustraffet, og den næste dag kom det frem at ABC trak sine faste journalister væk fra-du gættede rigtigt-Kucinich, Braun og Al Sharptons valgkampagner. Borgerretskæmper Sharpton havde fortjent den tidligere rødtoppede værts vrede med det der var muligvis aftenens bedste jordning: I respons til Koppels sleske "kongelavning" , Sharpton tog ingen fanger. Da Koppel spurgte fornærmende, hvorfor nogen skulle tage hensyn til kandidater som ham, der var så langt ned i meningsmålene, skød Sharpton igen: "Du er helle ikke så høj i meningsmålene-dette er ingen Lørdagsaften Live-men jeg dukkede op alligevel!"

Flere regulære pressehistorier erkendte at Kucinich havde fået aftenens største bifald-han anslår tilsyneladende en streng med sin afvisning af mediets besættelse med meningsmålingerne, penge og tilsigelser. Men hans kampagne er dog tilsyneladende så unyhedsværdigt at ABC har besluttet egenmægtigt at begrænse feltet inden nogen rigtige vælger aflægger den første egentlige stemme. Hvis dette ikke var symptomatisk nok for den Anders And-agtige måde som Disneys nyhedsdivision forsøger at manipulere kampagnen med hensyn til sine egne reklamedollars, forudsiger jeg at der kommer endnu mere æg på vigtige ansigter i de kommende måneder. Kucinich får sikkert flere stemmer i Iowa og New Hampshire end mange af de kampagner som ABCs Kloge Mænd betragter mere værdige til dækning.

Internetaktiviten (www.kucinich.us for de interesserede), vredens puls i partiets aktivistkerne, og alt det der sker på jorden påpeger at kongressmedlemmet fra Ohio er rede til at blive 2004-kampagnens største overraskelse. Seabiscuit, David og Goliat, Horatio Alger-litteraturen og historien er fulde af den svageste der bliver til noget. Og det er den bedste historie du kan finde. Det er synd at Ted Koppel ikke har forstået at han kunne få et nyt show ud af det, hvis han gjorde:

© 2003 Daniel Patrick Welch. Gentryk tilladt

^  Top  ^


Welch bor og skriver i Salem, Massachusetts, USA, med sin kone, Julia Nambalirwa-Lugudde. Tilsammen driver de The Greenhouse School.. Tidligere artikler er tilgængelige på internettet http://danielpwelch.com: indekset er tilgængeligt ved forespørgsel. Han har optrådt I radio "http://www.informationclearinghouse.info/article3770.htm" [interview tilgængeligt her) Og sine artikler er også luftet I radioen. Hvis du er interesseret i at genudsende audioen, må du gerne kontakte forfatteren. Nogle artikler er tilgængelige i diverse andre sprog, eller er ved at blive oversat )oversættelseshjælp til flere sprog er velkommen). Welch taler flere sprog og til rådighed til optagelser på fransk, tysk, russisk og spansk, eller til telefoninterviews i målsproget. Se gerne "danielpwelch.com"